لطفا منتظر بمانید...

مقالات

معرفی نکات مهم در راه اندازی موتور خانه ساختمان

موتورخانه در هر ساختمان از اجزای کاربردی و قلب گرمایش بنا محسوب می‌شود. نوع موتورخانه و سوخت مصرفی آن، مساحت، اجزای تشکیل‌دهنده و موقعیت و نحوه چیدمان اجزای موتورخانه هر یک در این مورد نقش دارند. در نوشتار پیش رو به بررسی بیشتر موتورخانه ساختمان می‌پردازیم.

1402/1/21
174 بازدید
معرفی نکات مهم در راه اندازی موتور خانه ساختمان

دیگ آب گرم یا دیگ‌ بخار مخزن پرفشاری است که برای گرم کردن آب یا تولید بخار طراحی شده‌ و جهت گرمایش محیط و آب مصرفی ساختمان استفاده می‌شود و یا مصارف صنعتی کاربرد دارد .  

موتورخانه در هر ساختمان از اجزای کاربردی و قلب گرمایش بنا محسوب می‌شود. نوع موتورخانه و سوخت مصرفی آن، مساحت، اجزای تشکیل‌دهنده و موقعیت و نحوه چیدمان اجزای موتورخانه هر یک در این مورد نقش دارند.

در نوشتار پیش رو به بررسی بیشتر موتورخانه ساختمان می‌پردازیم

 

موتورخانه چیست؟

موتورخانه فضایی به شکل یک اتاق یا بخشی از ساختمان است که اجزای مختلفی شامل : دیگ آبگرم ، بخار و تاسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان در آن قرار می‌گیرند .

 

مهم‌ترین اجزای موتورخانه ساختمان چیست؟

تجهیزات تولید آب گرم و سرد: بویلر (دیگ آبگرم) و چیلر‌ها یا دستگاه‌های سرد کننده آب تجهیزات تولید آب‌گرم بهداشتی و مخازن نگهداری آن (مخزن‌های دوجداره یا کوئل‌دار)

تجهیزات جانبی شامل:

 

* منبع انبساط

* فیلترهای شنی

* سختی گیر

* تجهیزات الکترونیکی

* سنسورها

* سوپاپ‌های الکتریکی

* پردازشگرهای مرکزی

* تنظیم کننده‌های شعله بویلر

* سوپاپ‌ها و لوله‌های فرعی

* تاسیسات توزیع و انتقال آب سرد و گرم

* پمپ‌های مختلف (سیرکولاسیون آب گرم)

* لوله‌ها

* منابع کوئل‌دار

*کلکتورها و توزیع کننده‌های اصلی

 

" جهت مشاهده مقاله کامل موتور خانه ها و اجزای تشکیل دهنده آنها کلیک کنید "

 

موتورخانه ساختمان چطور کار می‌کند؟

شیوه عملکرد موتورخانه ساختمان بطور کل به این صورت است که آب گرم شده توسط دیگ آب گرم توسط پمپ از طریق لوله‌کشی منتقل می گردد

 

موتورخانه سنتی مرکزی چه تفاوتی با گاز پکیج دارد؟

نمونه‌های جدید موتورخانه دارای برتری‌ها و مزایای بیشتری نسبت به مدل‌های کلاسیک هستند. موتورخانه‌های ساختمان سنتی در زمان قطع با برق از کار می‌افتاد. امروزه پکیج‌ها که این نقش را ایفا می‌کنند دارای مخزن‌هایی هستند که حتی در زمان قطعی برق هم حجم معینی از آب گرم را در خود نگه می‌دارند.

این ویژگی برای ساکنین ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری یک مزیت به‌شمار می‌آید. اما میزان گرمای تولید شده در موتورخانه ساختمان به‌مراتب بیشتر از گرمای تولیدی توسط پکیج است. به همین دلیل با مزایای پکیج نسبت به موتورخانه، باز هم موتورخانه‌ها اغلب از طرفداران بیشتری برخوردارند.

در کل توصیه می‌شود با توجه به شرایط هر ساختمان گزینه انتخابی مناسب برای آن در نظر گرفته شود.

 

نکات مهم اجرای موتور خانه

مهم‌ترین نکات در این مورد عبارتند از:

  • مساحت لازم و کافی موتورخانه
  • انتخاب بهترین محل برای احداث موتورخانه
  • محل قرارگیری و چیدمان صحیح اجزای موتورخانه
  • اطمینان از سالم و مفید بودن اجزاء
  • حفظ ایمنی تاسیسات

 

مساحت موتورخانه

ابعاد این اتاق بسته به اندازه ساختمان متغیر است. در ساختمان‌های کوچک اغلب یک اتاق معمولی برای این کار کافی است اما در سازه‌های بزرگتر، اغلب چندین اتاق یا یک سالن بزرگ به این کار اختصاص داده می‌شود.مساحت مفید موتورخانه حرفه‌ای در متراژ بیش از ده هزار متر مربع 5% مساحت بنای مفید و در ادارات بین 3 تا 4 درصد آن است.

 

انتخاب موقعیت مناسب اجرای موتورخانه

موتورخانه ساختمان با توجه به مسیر باد و در پایین‌ترین ارتفاع ممکن قرار می‌گیرد تا از نظر مکش آب و پمپاژ آن (کاویتاسیون) دچار اشکال نشود. همچنین موتورخانه باید در جایی احداث شود که بر اثر بارش باران دچار آب گرفتگی شود.

در برج‌ها و زیر زمین ساختمان مکان موتورخانه دور از گازهای اتان (حاصل از مخزن سپتیک) و دارای رمپ و دسترسی و امنیت مناسب انتخاب می‌شود.

 بهترین محل برای احداث موتورخانه در مسکونی زیرزمین است. به‌شرط آنکه هواکش و تنفس سامانه دیگ‌ها از راه پله عمومی نبوده و در صورت وجود خام‌سوزی، خطر گاز گرفتگی در کوتاه مدت و سردرد و تهوع و سرگیجه در دراز مدت وجود نداشته باشد.

 

تهیه نقشه‌های دقیق موتورخانه

برای داشتن بیشترین و بهترین کارایی از یک موتورخانه و دیگ آبگرم لازم است نقشه‌های دقیقی برای آن در دست داشته باشیم. موارد مختلفی از جاگذاری اجزاء و فضای کافی برای هر یک از تاسیسات کاربردی موتورخانه تا مساحت کافی این فضا و بسیاری نکات کلیدی و کاربردی دیگر در این مورد وجود دارد که باید مراعات شود.

 

در نظر گرفتن فضای کافی برای انتقال تجهیزات

ابعاد تجهیزات مورد استفاده در موتورخانه نظیر دیگ آبگرم، منابع کوئل دار و دیگر تاسیسات و تجهیزات مکانیکی در مدل‌های و غیره با یکدیگر متفاوت است. به‌علاوه هر ساختمان با توجه به وسعت و تعداد کاربران این تجهیزات نیاز به حجم و قدرت متفاوتی در این مورد دارد. با توجه به این موارد نیاز به فضای کافی جهت انتقال این تجهیزات وجود دارد.

 

در نظر گرفتن فضای کافی پیرامون در هر تجهیز در اجرای موتورخانه

هر یک از تجهیزات موتوری و تاسیسات نیز در پیرامون خود نیاز به فضای کافی دارد. نمی‌توان و نباید این تجهیزات را در فضایی کم و چسبیده به یکدیگر مورد استفاده قرار داد. این کار به بروز نارسایی، خطرات ایمنی و افت راندمان کاری آنها منجر می‌شود.

 

چیدمان تجهیزات درون موتورخانه

در چیدمان حرفه‌ای موتورخانه هر مورد از سختی گیر، فیلترشنی و منابع کویل دار جای خود را دارد و پمپ‌ها در یک ردیف و در کنار هم قرار می‌گیرند. در این شیوه پمپ های آب داغ مقابل دیگ آبگرم، پمپ‌های برج خنک کننده مقابل چیلر، و پمپ‌های خطی نیز نزدیک منبع کویلی و در نهایت بوستر پمپ‌ها هم نزدیک مخازن آب قرار داده می‌شوند.

 

سخن آخر

موتورخانه و اجرای صحیح و اصولی ننقش مهمی در راحتی ساکنین و کاربران هر ساختمان دارد. با سپردن این کار به افراد آشنا به فن و حرفه‌ای می‌توان ضمن بهره‌مندی از بیشترین کارایی این تجهیزات و صرفه‌جویی در مصرف انرژی از امنیت بالای این بخش از ساختمان نیز اطمینان یافت.

پیشنهاد می‌شود با واگذاری اجرا و راه‌اندازی از موتورخانه ساختمان به برندها و شرکت‌های معتبر مجری، از خلاقیت و راهکارهای هوشمندانه آنها در این زمینه برخوردار شوید!

شركت تهويه دانان تهران در سال 1376 فعاليت توليدي خود را با پشتوانه اي از علم و تجربه و به كا رگيري نيروهاي متخصص و آموزش ديده با استفاده از بهترين مواد اوليه در شهرك صنعتي عباس آباد ( وابسته به وزارت صنايع و معادن) آغاز نمود. از محصولات این شرکت میتوان به دیگ بخار ، دیگ روغن داغ ، فیلتر شنی ، سختی گیر ، دی اریتور و مبدل حرارتی اشاره کرد که با بالاترین سطح کیفی توسط شرکت تهویه دانان تهران طراحی و تولید میشوند.